Romy Huisman Instructie

Samenwerking tussen mens & paard
 

SNUITPOWER                                                                          geschreven op 22-02-2019

Met Snuitje heb ik de laatste auditie behaald van de Human & Horse Instructeursopleiding. Zoals jullie begrijpen ben ik super trots op Snuitje! Het was niet makkelijk voor haar, gezien haar verleden en fysieke imperfecties, maar ze is een ware ballerina geworden! Ik wilde dit examen heel graag behalen met Snuitje en niet met Illustro, ondanks hij meer gemak in de oefeningen heeft. Met Snuitje heb ik de audities behaald in het Grondwerk, Longeren en Handwerk, daarom wilde ik óók met Snuitje de auditie Rijden doen. 

Nog een nieuwtje! HABIBI !!!  Habibi is een 7 jarige KWPN merrie die onverwachts in mijn leven is gekomen. Het is wel een projectje, maar het meeste plezier haal ik uit het opleiden van paarden, dus het is geen straf om met haar bezig te zijn! Mogelijk komt zij in de toekomst te koop voor de juiste persoon, maar voorlopig blijft ze bij mij!

Binnenkort zal mijn merchandise te koop komen in de Shop !!!  De afgelopen maanden heb ik hard gewerkt aan mijn eigen trainingsartikelen. Vaste klanten kunnen deze ook aanschaffen voor/na de privélessen. Stuur van te voren een berichtje welke spullen je wilt zien/kopen, dan neem ik het mee naar de les! 


 • Op dit moment neem ik geen nieuwe lesklanten meer aan. Er is zo veel aanvraag dat ik helaas niet iedereen kan inplannen. Een dag heeft maar 24 uur en een week heeft maar 7 dagen, dus tijdelijk moet ik de kraan even dicht draaien. De kwaliteit van mijn lessen is voor mij belangrijker dan de kwantiteit. 
 • Van 1 tot en met 15 maart neem ik vakantie! Met uitzondering van de lessen die al gepland staan. In die periode reageer ik niet/zeer beperkt op mijn e-mails en whatsapp berichten. 
 • De Ramadan zal dit jaar vallen van ongeveer 5 mei tot 4 juni, dit is voor mij een maand van bezinning en spiritualiteit, in deze periode neem ik daarom vrij. Ik zal beperkt privélessen geven op de pensionstal waar ik zelf gestald sta. Na die tijd ga ik weer vol liefde, passie en plezier aan de slag! 

Liefs Romy Hoe staat het er voor?                                                                                                                                             geschreven op 06-12-2018

Met Snuitje en Illustro gaat het goed! 

Snuitje is alweer bijna 25 jaar maar nog hartstikke fit! We maken samen nog steeds progressie en ik geniet optimaal met haar. Regelmatig gaat Snuitje mee naar de Human & Horse Academy als schoolpaard voor de studenten, hier blijkt ze echt ontzettend goed in te zijn! Ik moest er wel even aan wennen om haar uit handen te geven, maar Snuitje kan heel goed voor zichzelf zorgen en ze is erg zacht en geduldig in de omgang met de studenten. Het ontroerd mij om te zien hoe Snuitje de studenten helpt in het ontwikkelen van trainersgevoel in het grondwerk, longeren en het handwerk. Ik vind het echt prachtig dat Snuitje nog zo'n belangrijke rol kan vervullen. We zijn klaar om onze laatste auditie op te nemen voor het onderdeel 'rijden', maar door mijn eigen uitstelgedrag en perfectionisme is het er nog niet van gekomen.... 

Illustro is zo'n geniaal paard! Onwijs sensibel, mobiel en gemotiveerd! Iedere keer sta ik weer perplex. Hij zit nog steeds in de kleuterklas; ik rij hem ongeveer twee keer per week en wissel de training veel af dmv grondwerk en buitenritten. De trainingen zijn dus fysiek gezien nog niet heel intensief, want hij is nog vol in de groei en ik ben zuinig op hem. Maar oh, wat een karakter is het! Hij is super slim en snapt een nieuwe oefening in no-time! Inmiddels is hij bevestigd in alle zijgangen in stap (schouderbinnenwaarts, travers, renvers, appuyementen en de pirouettes). In de draf zijn de zijgangen nog in de aanleerfase, we hebben enkel nog wat stabiliteit en balans nodig. Als een elastiekje loopt hij door de oefeningen heen. "Minder is meer", ik moet continu gevoelsmatig verbonden met hem zijn en vooral niet te veel 'doen'. Hij EIST echt een fijne motoriek, respect en verbinding, hij laat zich niet rijden met veel druk en hij is trots op zijn eigen lijf. Zo ben ik niet de enige opleider in het spel, hij leert mij ook om nog simpeler en gedetailleerder rijden. Hij heeft een extra zintuig om 'intenties' op te pakken, soms lijkt het alsof ik hem met mijn gedachte kan rijden. We hebben wel eens 'error-momenten', dan haalt hij zijn meest woeste trucs uit de kast en laat dan hoge dressuur oefeningen zien zoals de Terre-a-terre, de Levade en de vliegende galopswissels. 


Illustro is overigens Nederlands Kampioen geworden in de klasse B in de sport Traditionele Working Equitation !! Dit had ik niet verwacht! Ik reed zijn eerste wedstrijden vooral voor de ervaring, echt als trainingsrondes, maar dit bleek toch verdienstelijk te zijn! Hij heeft het afgelopen jaar 3 wedstrijden gestart. In 2019 wil ik ook zijn debuut maken in de dressuurring. 

Zijn halfzusje Saira, die ik in co-eigenaarschap had, heb ik verkocht aan Kelly Nooijen. Zij hebben samen een hele mooie klik die ik miste met Saira. Het is een geweldig paard die alle tijd krijgt bij Kelly om volwassen te worden. Ik volg beide met veel plezier! 

Kort iets over mezelf: In oktober heb ik mijn theorie & praktijkdiploma in ontvangst mogen nemen van de opleiding Instructeur Academische Rijkunst en ik mag mezelf nu officieel Human & Horse Instructor noemen! Gisteren heb ik ook een ander certificaat mogen ontvangen, namelijk van de Basisopleiding Paardencoaching. En nu? Weer een nieuwe opleiding starten? Waarschijnlijk wel! Ik twijfel nog tussen welke twee...

Een eigen locatie? Zoals de meeste van jullie weten ben ik achter de schermen druk bezig met het realiseren van mijn eigen locatie. Dit zal veel nieuwe mogelijkheden kunnen bieden zoals; Het in training nemen van paarden, het organiseren van lesdagen, paardencoaching, met je paard/pony komen lessen op mijn locatie, Working Equitation clinics, demonstraties, stage/internships enzovoort.  Uiteraard zal ik het nieuws groots bekend maken als het zo ver is en hoop ik jullie in de toekomst allemaal te mogen verwelkomen op mijn eigen stal! 

De tarieven voor 2019:  Per 1 januari gaan de lestarieven omhoog met 5 euro. Alle lessen die al gepland staan in 2019 blijven uiteraard nog voor het oude tarief. 

Heel veel liefs, 

Romy 
Ontwikkelingen.                                                                                                                                                        geschreven op 13-04-2018

Enkele maanden geleden heb ik een belangrijke keuze gemaakt. Ik heb besloten om ontslag te nemen als woonbegeleider bij Siza. Mijn eigen ondernemingen (instructiebedrijf en mijn YouTube kanaal) ontwikkelden zich zo goed, dat ik het simpelweg te druk kreeg voor mijn vaste baan in loondienst. Geen makkelijke beslissing! Een stukje 'zekerheid' heb ik daarmee opgegeven. Maar wát zijn er sinds die tijd veel deuren voor  mij geopend! Nog steeds ben ik enorm blij met deze beslissing!

Over de paarden:

Snuitje heeft inmiddels afscheid genomen van de wedstrijdsport.

(klik hier om het terug te zien).  Maar Snuitje staat niet stil! We trainen nog fanatiek door! Wel heb ik meer berusting gevonden in onze samenwerking en ik heb het gevoel dat we in een volgend level zijn beland. Snuitje heeft inmiddels de 3 auditities behaald van de opleiding die ik volg aan de Human & Horse Academy. We zijn nu geslaagd voor het grondwerk, het longeren en het werken aan de hand. Komend jaar wil ik ook auditie doen voor het examen 'rijden'. Daarnaast mag Snuitje regelmatig mee naar shows/demonstraties. Zo hebben wij dit jaar een demo mogen verzorgen op Indoor Brabant en op het Paarden YouTubers Live Event. Komend weekend zullen wij te zien zijn op Equiday.


Ook Illustro heeft zijn individuele demo debuut mogen maken onder het zadel. Voor de ogen van een paard honderd mensen in de Amaliahal op het KNHS centrum in Ermelo. Ik ben enorm trots op hem! Komende maand staat zijn wedstrijddebuut op de planning. We gaan onze eerste Traditionele Working Equitation wedstrijd starten in Eersel. Spannend! Illustro is een slim en behendig paard, ook zeer sensibel, daardoor gaat het rijden nog niet altijd even makkelijk. Illustro is echt een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Hij daagt me uit om een betere ruiter te worden, niet enkel op rijtechnisch vlak, maar vooral in de energetische hulpgeving. Bij Illustro móet alles nóg verfijnder dan bij Snuitje. Hij heeft stierenvechtersbloed in zich en dat merk ik zeker!

Ook ben ik mede-eigenaar van een nieuwpaard. Namelijk het halfzusje van Illustro! Een 3 jarige Lusitano merrie Saira. Klik hier voor meer info.


Nog enkele punten:

 • Vanaf nu is het mogelijk om bij mij te pinnen! Uiteraard is het nog steeds mogelijk om contant te betalen.
 • In juli geef ik 2x een Snuitable-Weekend in Kootwijkerbroek op de locatie van de Human&Horse Academy! . Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Check mijn agenda voor meer info!
 • Per 1 juni ga ik stoppen met het verkopen van de leskaart (5 strippenkaart).
 • Het is mogelijk om te lessen met Snuitje (vanaf de grond, niet rijden). Dit kan op de locatie van de Human & Horse Academy in Kootwijkerbroek. Check de agenda voor de data. Op deze manier kan je jouw eigen gevoel als trainer ontwikkelen met een geschoold paard. 
 • Ken je de app Equipro al? Kan je niet vaak bij mij lessen maar wil je tussendoor toch weten of je goed op weg bent? Via de app Equipro kan je mij een video van max 5 minuten toesturen. Ik geef jou dan feedback!

Het mooie weer komt er weer aan! Ik wens iedereen veel paardenplezier!

Liefs Romy
Druk druk druk.                                                                                                                                                        geschreven op 30-09-2017

Al bijna een jaar heb ik geen update geschreven op deze nieuwspagina, er is het afgelopen jaar zo veel gebeurd en op mij af gekomen. Blijkbaar ben ik beter in het maken van video's dan in het schrijven van een update. Jullie kunnen mij natuurlijk altijd volgen via mijn YouTube kanaal Snuitable

De highlights van de laatste maanden:

 • Het eerste jaar van de opleiding 'Instructeur Academische Rijkunst' olv Greetje Hakvoort heb ik succesvol mogen afronden met een 9,7 als eindcijfer. Volgende maand start ik in het 2e jaar van de opleiding. Hoe meer ik leer, hoe meer ik besef dat er nog zó veel te leren valt!
 • Met Snuitje heb ik mogen deelnemen aan het FITE Europees Kampioenschap Working Equitation in Parijs! Echt een droom die is uitgekomen! We hadden een geweldig team om ons heen en ik heb optimaal genoten van Snuitje. We hebben op het Masterniveau gereden, dat betekent dat wij alles eenhandig hebben moeten rijden. Snuitje had de meeste punten behaald van het Nederlandse team en daar ben ik natuurlijk heel trots op. Maar het toppunt is onze bronzen medaille! Daarmee zijn wij het eerste Nederlandse team dan een podiumplaats heeft weten te bemachtigen in deze prachtige tak van paardensport. Ik ben enorm dankbaar voor deze ervaring en het is een avontuur die mij levenslang zal bij blijven.
 • Dat brengt mij ook tot het volgende punt: Ik ga met Snuitje afscheid nemen van de sport Working Equitation. Ondanks wij hier nog veel plezier uit halen en Snuitje nog hartstikke fit is. Snuitje is nu 23 jaar en zij debuteerde op haar 21e in deze sport. We zijn de afgelopen 2 jaar vrijwel altijd in de prijzen gevallen en we hebben vele ruiters geïnspireerd om deel te nemen aan deze sport. We hebben laten zien dat je met een klein budget, een pony zonder papieren/ras en een pony op hogere leeftijd, óók succesvol kan zijn in de sport en hier veel plezier uit kunt halen. Karakter, focus en enthousiasme; dat zijn onze ingrediënten geweest om steeds weer te presteren. Voor mijn gevoel zitten wij nu op ons hoogtepunt en met het EK vers in het geheugen vind ik het een geschikt moment om in stijl afscheid te nemen. Op die manier voorkom ik dat ik in de toekomst om een andere reden moet stoppen met de sport (bv ouderdom) en creëer ik voor mezelf ruimte om met mijn jonge paard Illustro aan de slag te gaan. In het weekend van 21 en 22 oktober zullen wij bij Manege-PCK in Eersel onze laatste wedstrijd rijden. Op zondag 22 oktober hebben wij onze afscheidsceremonie waarin ik met Snuitje officieel afscheid neem van de sport. Ons laatste rondje... Ik hoop op veel publiek, jullie zijn van harte welkom! (De precieze tijden maak ik later bekend op mijn Social Media)
 • Hoe gaat het nu met Illustro? Illustro is inmiddels 4 jaar en in augustus heb ik de eerste stapjes op zijn rug mogen maken. We doen alles heel rustig aan, hij krijgt voldoende tijd om te groeien. Ik leid hem op d.m.v het werken aan de hand, veel wandelingen in het bos en wat werk aan de longe. Ik had al een paar keer op zijn rug mogen zitten in rivier De Rijn en in de bak met een barebackpad. Gisteren heb ik voor de eerste keer op hem rond gestapt met een zadel. Het begint nu allemaal 'echt' te worden! 


Heel veel paardenplezier toegewenst!

Liefs RomyUpdate.                                                                                geschreven op 15-10-2016

Het is een tijdje geleden dat ik wat heb geschreven op deze nieuwspagina. Ik ga het kort houden, maar hopelijk wel krachtig.

In juni ben ik met Snuitje 2e geworden in de klasse WE2 tijdens de internationale wedstrijd in Eersel. Hier hebben wij onze eerste keer het runderwerk gestart, Met 52 seconden hadden wij onze koe in de pen, Snuitje was niet te houden, het was zó gaaf! Vervolgens zijn we in juli in Kootwijkerbroek 1e geworden, eveneens in de klasse WE2. Het was een mooie wedstrijd en ik kijk er met veel plezier naar terug.

Tijdens het evenent Paard&Leven in juni heb ik mijn eerste publieke demonstratie mogen rijden. Deze demo heb ik mogen presenteren en tegelijkertijd met Snuitje de Working Equitation oefeningen laten zien. We hebben met enkele andere kaderleden een mooie demonstratie neergezet. In de middag heb ik nog enkele lessen in Working Equitation verzorgd. Veel positieve reacties ontvangen van bezoekers, een mooie ervaring!


Sinds deze maand ben ik gestart met de instructeursopleiding Academische Rijkunst bij de Human & Horse Academy olv Greetje Hakvoort (Ridder in de Academische Rijkunst). Voor meer info: www.humanhorse.nl

Ook start ik binnenkort met de cursus 'Beter presteren kun je leren' olv psychologe Marijke Willems van Equiassist. Tijdens deze cursus ga ik van alles leren over mentale training en hoe ik deze kan toepassen in de paardensport. Zin in !!!

Tot ziens! 

Groetjes Romy 

Veranderingen.                                                                                                                                                      geschreven op 27 april 2016

Deze maand ben ik geslaagd voor mijn opleiding tot dressuur jury voor de klasse B/L. Mijn examen heb ik afgerond met een 9 voor de theorietoets en een 8,5 voor het praktijkonderdeel. Vanaf nu zal ik dus ook te vinden zijn op KNHS dressuurwedstrijden als jurylid. 

Ook ben ik deze maand met Snuitje gestart in de WE2 (Working Equitation) in Oudesluis. Hier hebben wij weer een 1e prijs weten te bemachtigen. We hebben 3 onderdelen gestart en we zijn bij ieder onderdeel 1e geworden. Snuitje was vlug en foutloos in de speedtrail en ook helemaal foutloos in de stijltrail.

En misschien wel het aller leukste nieuws! Sinds deze maand ben ik eigenaar van de bijna 3 jarige Lusitano hengst Illustro. Zie de pagina 'Mijn paarden' voor meer informatie over hem en natuurlijk foto's.

Een laatste belangrijke mededeling: De afgelopen jaren heb ik hard aan de weg getimmerd als instructeur en trainer.  Ik geef met veel plezier en passie les aan diverse combinaties. Om in de toekomst mijn passie te kunnen blijven uitoefenen zouden mijn tarieven omhoog moeten. Op deze manier blijft er voor mij een gezonde balans tussen investering, arbeid en verdiensten. Graag blijf ik mezelf (bij)scholen om steeds meer kwaliteit te kunnen bieden. De rekenmachine heeft haar best gedaan en ik ben gekomen tot een eerlijke prijs van 22,50 euro per les. Dit nieuwe tarief gaat in per 16 mei 2016. Ik maak geen scheiding meer tussen 40 of 60 minuten les, vanaf nu is het gewoon 'een les' die zo'n 3 kwartier zal duren. Zie mijn pagina 'tarieven' voor meer informatie. Lesklanten hebben persoonlijk bericht ontvangen.

Groetjes Romy

Debuut in WE2 met een 1e plaats.                                                                                                                     geschreven op 17 maart 2016

Op zondag 13 maart heb ik samen met mijn 22 jarige pony Snuitje mee gedaan aan de eerste Working Equitation wedstrijd van 2016 in Pesse.
Tijdens deze wedstrijd hebben wij ons debuut in de klasse 2 gemaakt en dit heeft geresulteerd in een mooie eerste plaats. Een score van 60,8 % voor de dressuurproef (inclusief simpele galopswissels, die in de reguliere dressuur pas vanaf de Z1 worden gevraagd) en een score van 65,63% voor de stijltrail. In de klasse 2 komt er een nieuw verplicht onderdeel bij, namelijk de speedtrail. We waren vliegensvlug en eindigde met een tijd van 2 min en 02 sec. We hadden met een snellere tijd kunnen eindigen als ik de ring met de garrocha had weten te pakken, maar helaas, een uitdaging voor een volgende keer.

Voor 2016 staan de volgende vier wedstrijden gepland:

April: Oudesluis 

Juni: Eersel Internationaal

Juli: Kootwijkerbroek Internationaal

Augustus: Nue Anspach DL Internationaal

In alle gezondheid van Snuitje hoop ik in 2017 een succesvol debuut in de klasse 3 te kunnen rijden. (Working Equitation bestaat uit 4 klasses)

Groetjes Romy


Succesvol weekend!                                                                                                                                                          geschreven op 18 januari 2016

Afgelopen weekend was druk, gezellig en vooral erg leerzaam. Op zaterdag ben ik met Snuitje afgereisd naar Eersel, om mee te doen aan een Working Equitation oefenwedstrijd. Ik ben gestart in de klasse L (de oefeningen zijn niet te vergelijken met de reguliere klasse L-dressuur, maar geeft wel aan dat dit de 2e klasse is, er zijn in totaal 4 klasse in Working Equitation). Tijdens deze wedstrijd heb ik voor de eerste keer een speedtrail mogen rijden. Een parcours met verschillende obstakels en hindernissen waarbij de snelheid telt. Wij zijn naar huis gegaan met een 2e plaats!

De volgende morgen heb ik stage gelopen in het kader van de juryopleiding. We hebben gejureerd tijdens een dressuurwedstrijd in Overasselt. Dit was een selectiewedstrijd waarna de kringkampioen bekend zou worden gemaakt. Wij hebben de L1 en de L2 pony klasse mogen jureren. Ik heb erg veel mogen leren van de jury en het heeft me extra motivatie bezorgd.

Terug van het jureren heb ik direct Snuitje in de trailer geladen en zijn wij vertrokken naar Leusden, waar wij onze eerste kadertraining hebben gereden. Vanwege onze goede prestaties tijdens de enkele Working Equitation wedstrijden die wij eind 2015 hebben gereden, ben ik uitgenodigd om in hun kader te komen trainen. Dit is een geselecteerde groep ruiters, waar de mogelijkheid ligt om uit te groeien tot uiteindelijk deelname aan een EK en/of een WK. Wederom veel geleerd, zowel tijdens de dressuurtraining als de trail-training.

Bij thuiskomst het bericht ontvangen dat een van mijn lesklanten haar eerste winstpunten in de klasse M1 dressuur heeft gereden tijdens hun debuut in deze klasse. Dit is natuurlijk erg leuk nieuws en een mooie drijfveer om verder te werken.

Kortom, mentaal en fysiek heb ik mogelijk bijleren, ervaren en ontwikkelen. En dit alles hoop ik dan weer door te geven aan leerlingen en trainingspaarden.

Groetjes Romy