Romy Huisman Instructie

Samenwerking tussen mens & paard
 


 

Ik ben gediplomeerd instructeur. Meer informatie over mijn opleidingen vind u op de pagina 'Over mij' (klik)

In mijn lessen staan een aantal zaken centraal:
De basis, een goede basis is het toverwoord. Ik vind het erg belangrijk om in een goede basis te investeren, dit vraagt geduld, maar levert uiteindelijk veel gemak en plezier op!
Verder vind ik begrip zeer belangrijk. Een paard doet meestal niet 'zomaar stout', ik maak mijn leerlingen bewust van het gedrag van hun paard.
Paardrijden is niet enkel rijtechnisch, ik investeer ook graag in de relatie die jij als ruiter met je paard hebt, we willen graag een gehoorzaam paard die zijn/haar aandacht bij de trainer heeft en óók plezier heeft in het werk. Dit vergt wederzijds respect en vertrouwen.
Daarbij heb ik oog voor het leervermogen van paarden en de wetenschap achter trainingsmethoden, om de training zo efficiënt mogelijk te laten zijn.
Een ander kenmerkend punt in mijn lessen is dat ik je niet enkel vertel wát je moet doen, maar ook waarom. (Je mag uiteraard  alles vragen tijdens mijn lessen).

Uiteindelijk wil ik zowel met mijn eigen paarden, als bij trainingspaarden en mijn lesklanten, een logische manier van trainen ontwikkelen die duurzaam is voor het paard, zodat mens en paard lang plezier van elkaar kunnen hebben.

Ïk heb veel ervaring met (faal)angst en (over)spanning bij ruiters. Alhoewel dit een taboe lijkt in onze paardensport-cultuur, komt het regelmatig voor. Schaam je niet! Het is vaak logisch en een gezonde/natuurlijke reactie! Ik kan je helpen weer grip op jezelf en je paard te krijgen. 

Mijn motto is: "Maak je paard groot!" en daarmee bedoel ik het stimuleren van de positieve karaktereigenschappen in onze paarden om hen te helpen de beste versie van zichzelf te worden. Ik vind dat we paarden niet moeten kleineren, maar juist zelfverzekerder maken. Alleen dan krijgen we een Happy Athlete! 


De volgende diensten kan ik u verlenen:

Privéles:

Jong of volwassen, recreant of wedstrijdruiter, met een pony of met een paard, het maakt mij niets uit!

Ik kom naar de locatie van uw paard of pony (of uw verzorgpaard/pony) en we gaan samen aan de slag om tot een harmonische en sportieve samenwerking te komen. 

Wedstrijdbegeleiding:

Gaat de training fijn, maar komt het er op wedstrijd niet uit? Regelmatig ondersteun ik mijn klanten op wedstrijd. Met behulp van mijn instructie set krijg je les tijdens het losrijden. Ik help ruiter en paard om met een fijn gevoel de eerste proef te starten. Na de proef geef ik tips en tops om de tweede proef nog beter te rijden. Daarna analyseren we samen de protocollen.

Working Equitation trail:

Sinds enkele jaren ben ik fanatiek actief in Working Equitation. Deze tak van sport neemt sinds enkele jaren razendsnel in populariteit toe! De onderdelen in deze sport zijn gebaseerd op de arbeid rondom het veedrijven uit de Zuid-Europese culturen. We kennen vier wedstrijdonderdelen: Dressuur, stijl-trail, speed-trail en het runderwerk. De onderdelen zijn heel divers, maar dienen hetzelfde doel! Hoe efficiënt is de samenwerking tussen mens en paard? Ik kan een lesdag bij u op stal verzorgen m.b.t het trailwerk. Ik kan deze training ook verzorgen voor maneges en/of ponykampen. Neemt u gerust contact met mij op voor meer informatie.


Obstakeltraining:

Een parcours met obstakels die veel coördinatie en concentratie van zowel paard- als ruiter vragen. Door te werken met verschillende objecten, kleuren en vormen worden de paarden mentaal geprikkeld en dit stimuleert de informatieoverdracht tussen de beide hersenhelften. Hierdoor gaan de paarden bewuster hun lichaam gebruiken, worden de diep liggende spieren meer geactiveerd en daarbij helpen we de paarden dapper en gehoorzaam te worden. Paarden zijn van nature vluchtdieren, maar zij zijn ook zeer nieuwsgierig van aard. Juist die nieuwsgierigheid gaan we aanspreken in deze training. Deelnemers beginnen de les naast hun paard. Als de paarden voldoende ontspannen door het parcours gaan zullen we overgaan tot rijden. Kan uw paard niet gereden worden? Het is ook mogelijk om de gehele training vanaf de grond te volgen. Jong, volwassen, ervaren, minder ervaren, van wedstrijdpaard tot recreatiepaard, groot of klein… Iedere combinatie heeft er baat bij! Het is mogelijk om deze training bij u op stal te organiseren. Voor meer informatie neemt u a.u.b. contact met mij op.

Werken aan de hand / Academische Dressuur:


Je bent een personal trainer voor je paard! Vanaf de grond kan je de souplesse, de balans en de kracht van je paard verbeteren, zonder belasting op de paardenrug en zonder gebruik van (vaak onnodige) hulpteugels. Rijtechnische problemen waar je niet meer uit komt? Is je paard zwaar op één of beide teugels? Ervaar je dat je paard te vlug is? Of juist veel te traag? En harder trainen onder het zadel lijkt geen oplossing? Bekijk het eens vanaf de grond! Is jouw paard in balans? Het werken aan de hand is goed voor ieder soort paard van ieder niveau. De training blijft hierdoor gevarieerd en je kan het optimale uit jullie als combinatie halen. Ook nieuwe oefeningen, zoals de zijgangen, kan je paard makkelijker onder het zadel uitvoeren als hij deze aan de hand al heeft geleerd. Het is een paardvriendelijke manier van trainen die een grote toewijding van de trainer vraagt. Ook geschikt voor paarden die nog niet onder het zadel zijn, of vanwege revalidatie (tijdelijk) niet gereden kunnen worden.

Ik kan je helpen met het bouwen van een goede basis. Momenteel ben ik in opleiding bij Greetje Hakvoort van de Human & Horse Academy

Lesdag:

Bij u op locatie kan ik een lesdag verzorgen dat volledig in het teken staat van het 'werken aan de hand'. We beginnen de dag met een theorieles waarin ik op een logische wijze uitleg geef over veel voorkomende scheefheden in onze paarden. Vervolgens kan ik een demonstratie geven met één van mijn paarden (afhankelijk of u dit wel/niet wenst en of uw locatie een stal/paddock ter beschikking heeft waar mijn paard kan verblijven). Aansluitend zal ik privélessen geven waarbij de andere deelnemers bij elkaar kunnen mee kijken.  Ook de mogelijkheid om enkel als theoriedeelnemer mee te doen. Iedere deelnemer krijgt een syllabus mee om de theorie thuis nog eens door te nemen. Prijsopgave en aanvullende informatie op aanvraag,

Les met de hartslagmeter:

Wat zegt het paardenhart? Krijg inzicht in het stijgen, dalen en herstellen van de hartslag van je paard/pony tijdens de training, Hoe is het gesteld met de conditie van jouw paard/pony? Leer zijn/haar basiswaarden kennen en voorkom overbelasting. Na de les krijg je online een overzicht van de training. Ik beschik over een Polar M400. Heb ik je interesse gewekt? Je mag altijd contact met me opnemen voor meer informatie of een afspraak.

Het trainen van uw paard of pony behoort ook tot de mogelijkheden. Gaat u op vakantie of kunt u door omstandigheden zelf niet rijden? Heeft u een paard/pony die u wilt verkopen? Of wilt u uw paard geklasseerd hebben op wedstrijd? (Ik mag uw paard uitbrengen in iedere klasse t/m M1 niveau.) Wellicht kan ik u van dienst zijn. U kunt er op vertrouwen dat ik zuinig en respectvol met uw paard te werk zal gaan. U mag altijd bij de training aanwezig zijn als u dit wenst. |k neem de tijd die het paard nodig heeft. Geïnteresseerd? Neem contact op met mij voor overleg.